söndag 27 december 2009

Kan någon förklara?

Att Göta Kanal 3 har gått upp på biograferna väcker onekligen en del tankar om vilka filmer som prioriteras när det handlar om finansiering.
(Fast tyvärr är det väl så att denna film, som förärades med en överkorsad fyr i GP, som får en nolla i betyg och beskrivs som "ett magplask av svindlande dimensioner" i DN, säkert kommer att hamna på någon topplista över mest sedda filmer när året summeras. Frågan är om inte de överkorsade fyrarna och uteblivna getingarna till och med ökar publiktrycket.)
Men om vi struntar i att svenska folket ibland verkar gilla att lämna hjärnan hemma när de går på bio eller hyr film, så finns det ett annat exempel som jag inte förstår.
2009 såg fem miljoner biobesökare inhemskt producerad film, vilket var den bästa siffran på hela 2000-talet. Det berodde främst på att Män som hatar kvinnor blev så populär.
Det känns inte som om man behöver vara något filmiskt orakel för att lista ut att filmatiseringen av Stieg Larssons böcker skulle bli kioskvältare. Inte bara i Sverige, utan även på en stor, internationell marknad.
Flickan som lekte med elden fick, trots detta, en betydligt mindre budget och blev inspelad som en tv-produktion. När sedan MSHK visade sig vara en sådan braksuccé beslöt man att trots allt visa den på biograferna. (Vilket den inte riktigt höll måttet för i mitt tycke.)
Slutsats:
Tredje Göta Kanal-filmen söker finansiering för biofilmsproduktion = tumme upp.
Flickan som lekte med elden söker samma finansiering = tumme ner.
Kan någon förklara hur det gick till?

, , , ,

7 kommentarer:

Pavel Maira sa...

Förklaringen är att det jobbar för många Whiskey Tangos som bestämmer finansiering av filmer!

Ulrika Good sa...

Pavel Maira: Whiskey Tangos?

Nemo sa...

Göta KAnal hade evidensbaserad record genom Göta Kanal 2 - Kanalkampen och var redan från början ett ekonomiskt säkrat proschäkt.

Det är precis samma mekanismer som när det vankas s k friluftsbuskis; otrohet, piga med stora bröst, skithus med dörr på vid gavel och folk som skriker och gör knepiga grimaser - det är bara att sätt upp. Och på... Full Fräs, änna...

Kristina Öijeberg sa...

Håller med, det är helt jävla otroligt!

Lucas sa...

Whiskey Tango borde vara WT enligt det amerikanska bokstaveringsalfabetet och således översättas till White Trash.

Stellan sa...

Jag har inget svar på din fråga, men jag kan avslöja att mycket talar för att jag, min fru och två av våra barn ser filmen på tisdag.

I lilla byn Stenungsund, där jag bor, finns faktiskt en biograf. Och på tisdag visar den Göta Kanal 3. Eftersom vi tänkt fira vår 19-åriga bröllopsdag med ett biobesök så är det bara att bita ihop. Ren och skär otur. Mitt enda hopp är att filmen är usel nog att bjuda på ett rått asflabb eller två ändå. Fast kanske inte av de skäl man ursprungligen tänkt.

Jonas sa...

Vad jag vet har åtminstone inte Göta Kanal 2 fått någon finansiering utan de stod för ekonomin själva. Kanske släppte Filminstitutet till