lördag 19 december 2009

Prinskorv i king size.

Idag har vi haft köttorama här hemma. Vi har julstökat å det grövsta, stoppat korv, kokat skinka och rullat tre kilo köttbullar. För säkerhets skull blev det dansk fläskesteg till middag också. Fast det är fel att säga att vi har lagat allt det där. Johan har lagat, jag har handlat, assisterat, fyllt och tömt diskmaskinen samt googlat recept.
Julkorven är en viktigt del av Johans julbord, receptet härstammar från hans morfar, som för övrigt också hette Johan Good och var charkfabrikör*. Om du frågar snällt kanske han (min Johan, alltså) ger dig receptet.
Några andra som tycker att det är viktigt att göra julkorv är förstås kungafamiljen. När jag ser det klassiska klippet från Drottningholm 1985 tänker jag på hur oskuldsfullt PR-konsultlöst och mediaträningsbefriat samhället var på den tiden. Hur kan man annars förklara att ingen tänkte på vilka associationer korvstoppandet oundvikligen ger. Titta bara vid 2.49 där drottningen smeker en liten specialkorv, så förstår du precis vad jag menar.


*Johan Good d.ä. var från Skövde och hade ett visdomsord till framtida generationer som löd: "Vad än i gör barn, så ät aldrig körv". Han syftade då på köpekorv.

, , , , , ,

2 kommentarer:

ML Nyfiken sa...

ROFL på 2.49. Underbart och fint trots associationerna.

Margherita sa...

Hahaha! Kådis fylld med nåt blodigt..