tisdag 29 april 2008

Att RSS-läsa eller inte RSS-läsa

Funderar på att börja läsa bloggar via en sk RSS-läsare.
Om jag har fattat saken rätt så är det är en applikation, t ex Bloglines, som gör att man kan tillgodogöra sig massor av bloggar på kortast möjliga tid.
Ingen layout och tjafs som tar tid att ladda upp och stör ögat.
Ren text och några små bilder.
Snabbt och enkelt

Fast jag hör ju själv hur dumt det låter.
Det låter som om jag talar om att jag ska ge upp Mac bara för att det är så himla praktiskt med PC.
Och det kommer ju aldrig att ske.

Men okej då, jag får väl ge det en chans.
Är det någon som har något tips om vilken jag ska välja?
Viken är minst djävulens påfund?, , ,

14 kommentarer:

stationsvakt@gmail.com sa...

Jag körde med bloglines förr, men gick senare över till google reader, eftersom jag ändå brukar vara inloggad på Blogger, och att google Reader så att säga tillhör samma familj.

Men bloglines är nog ganska likadan och jämnbördig, antar jag - det är nog en smaksak.

Jag läser bloggar både normalt och via rss. har jag gott om tid läser jag dem som vanligt, men har jag varit ifrån datorn ett tag dämms det upp så mycket, och då är det skönt aatt plöja igenom dem med sin flödesläsare.

Anonym sa...

NetNewsWire för Mac är en gratis, alldeles ypperlig, RSS-läsare. Annars är Google Reader smidig om man vill ha sina RSS-flöden åtkomliga via webben.

Anonym sa...

Om du använder Mac, så har du inbyggd RSS-läsare både i e-postprogrammet Mail och i webbläsaren Safari. Även andra webbläsare, som Firefox och Flock, har RSS-läsare inbyggda.

Om du ändå föredrar en webbaserad variant (som ju kan vara smidigt om man inte alltid läser vid sin egen dator), så sällar jag mig nog till Johnny och slår ett slag för Google Reader. Jag skulle dessutom vilja säga att den är snäppet bättre än exempelvis Bloglines.

Anonym sa...

Google reader

Anonym sa...

Jag använde förut bloglines, men tyckte det krånglade och var trist så jag övergick till netvibes. Där har man en egen sida som man kan konsturera i princip hur man vill (t ex olika flikar så man kan gruppera bloggarna som man vill och även vad gäller layout på sidan, FB och en massa annat är också kompatibelt, även DN) och jag tycker själv att det är väldigt smidigt. Också bara att logga in sig från vilken dator som helst så har du allt åtkomligt. Sen kan man ju även göra inställningar så att man hamnar på de "riktiga" bloggarna också, man behöver inte bara ha det trista textflödet. Det sparar i alla fall massor med tid att slippa behöva sitta och klicka sig igenom alla som inte har uppdaterat.
Sorry för min långrandighet... ;)

Erik F sa...

En röst till på: Google reader. Absolut. Funkar klockrent. Följer drygt 200 feeds med +1000 inlägg (infoknarkare, jag vet) per dag och det finns ingen lika effektiv läsare.

Anonym sa...

Jag har också funderat på det där med RSS-läsare. Det här ska jag följa med stort intresse. Om du börjar använda någon kan du väl hojta till och berätta hur det funkar, OM det funkar. :-)

Ulrika Good sa...

Åh, tack för alla bra och initierade tips! Ska ta itu med det här snarast, det låter som om jag ska satsa på Google Reader.

Anonym sa...

Jag personligen tycker det är fruktansvärt urtråkigt om man inte ser bloggens layout och bilder och annat. Därför använder jag Newsfox som visar bloggen som den ser ut. Har provat Google Reader men den gillade jag inte alls. Så om du använder Firefox kan jag verkligen rekommendera Newsfox. Se bild här för att se hur det ser ut:
http://www.kristina.knusselbo.com/blog/?p=425

Ulrika Good sa...

Kristina: Det skulle jag ju läst innan jag skrev det här. Nu har jag precis suttit och lagt in en massa url:er på Google Reader.
Och ja, jag använder Firefox. Men frågan är om det blir lika bra på en Mac?

Ms Garbo sa...

...och jag använder ie och bloglines och saknar just att man inte ser layouter, och önskar en läsare som KaK's Newsfox. Det känns lite bökigt att installera en ny webläsare bara för att läsa bloggar...?

Nackdelen med att läsa via rss är att det ofta inte går att kommentera från rss-läsaren, och då kommenterar man mindre eftersom man blir lat och inte öppnar bloggen "på riktigt".

...och om alla gör så - vilket många gör - blir det färre roliga kommentarer...

Abbes pappa sa...

Nämen vafan? Då kan jag ju lika gärna lägga av att plåta grabbarna. Och lägga ut filmer.

Nä bu för tråkiga nördläsare. Då kan man ju lika gärna titta på text-tv.

Heja layout!

Anonym sa...

Google Reader.
Men Abbes pappa: det är ju inte riktigt så. Man kollar sin Reader för att inte missa nåt. För att man inte har tid att klicka sig in hos alla varje dag. För att en del skriver mer sällan och andra oftare och man vill ha koll. Är det intressant och man vill kommentera så går man ju ändå in på sidan... I varje fall gör jag det.

Anonym sa...

@MsGarbo: Med Newsfox går det alldeles utmärkt att kommentera direkt! Ännu ett skäl att byta till Firefox (och det är inte det minsta krångligt att byta ju)

@Ulrika: Äsch, det kan du väl göra om hur enkelt som helst... :) Hur det funkar på Mac har jag ingen aning om men det borde väl inte vara nån skillnad?