fredag 19 september 2008

Så här inför fredagsmyset – lite om chips.

Häromveckan fick jag ett nytt betalkort från SEB.
Det var utrustat med ett datachip som sägs ska öka säkerheten.
Förut när jag handlade mat drog jag mitt ochippade kort igenom läsaren, knappade in min kod och packade mina varor tills det var dags att trycka på "Godkänn summa".
Nu ska jag stoppa in mitt kort, låta det sitta kvar i läsaren medan jag packar varorna och med andra ord lämna mitt kort oövervakat. Så mycket för ökad säkerhet, liksom.
Alternativt stå kvar och vakta mitt kort tills köpet är klart och därmed orsaka längre kö än nödvändigt.
Känns lite som det gamla uttrycket: Hur man än vänder sig så har man osv.

Mitt Eurocard blev förresten skimmat för ett litet tag sedan.
Det var Eurocard själva som upptäckte (fråga mej inte hur) att det var något fuffens på gång och givetvis kastade dom sig på telefonen och ringde mig för att säga: SPÄRRA KORTET!
Inte då.
Nej, dom skrev i lugn och ro ett brev, klistrade igen, satte på frimärke och lade i snigelpostlådan.
"Det är bara att fylla i en blankett där du uppger att du inte godkänner uttaget som skojarna gjort." sa dom till mig när jag ringde.
Detta fick mig att fundera på två saker:
1. Att dom inte verkar speciellt uppbragdta över bedrägeriet, utan tar det hela med ro och verkar mer måna om att jag inte ska börja bli orolig över att det kanske inte är så himla säkert det där med kontokort.
2. Att kortföretagen måste tjäna väldigt mycket pengar, eftersom dom annullerar uttag utan att blinka bara man fyller i en lapp.
Det är naturligtvis väldigt skönt att dom inte bråkar och tjafsar – men dom måste ha insett att ingen jävel skulle vilja ha ett betalkort om risken blev för uppenbar att någon enkelt kan använda ditt kort och du blir betalningsskyldig.

, ,

8 kommentarer:

Anonym sa...

Det är det som är skräcken med dagens tekniksamhälle; medeltiden har aldrig varit så nära.
Ett litet bombande här eller där, elektromagnetiska vågor som sveper bort servrar och allt vad det heter.
Så står vi där. Mitt i medeltiden. Och säger; hej, jag har morötter, har du potatis?"

Förlåt, Ulrika, om jag svävar ut.
Jag är trött, hungrig och tyken ;-)
Men tanken slår mig att det kanske är bra med lite medeltid?
Läste du vad Förseningskassan (du var först, Abbes pappa) betalar för sitt "eminenta" datasystem?
Skräck och lite till...
Medeltiden hade inte många rätt men någon Förseningskassa fanns inte.

Nej, nu är det käk och fredagsmys, diggilo-whatever, så är allt glömt... ;-)
Trevlig helg! =)

Ulrika Good sa...

Hasse: Jag hörde det där om Försäkringskassan på radion i morse. *skakar på huvudet* Som tur är slipper jag ha speciellt mycket att göra med dom nuförtiden när mina barn inte är VAB-bara längre.
Fredagsmys it is! Trevlig helg på dej med.

Anonym sa...

Klockrent! Bekräftar helt min syn på bankväsendet som på något mystiskt vis kan få en transaktion mellan SHB och SEB att ta tre bankdagar...

/Monica

Jorun sa...

Förlåt en utlandsboende, men varför måste du sätta i kortet så tidigt i processen? Det verkar ju väldigt osäkert att lämna det i läsaren. Jag betalar alltid med chipskort, men först när allt gått genom kassan (och jag har hunnit packa ner det mesta av varorna)

Ulrika Good sa...

Jorun: Du har förstås rätt och det är jag som är som en gammal dresserad apa som fortsätter med mitt invanda beende när verkligheten förändras. Det går också att avbryta sig i påsnedplockandet och skynda tillbaka till kortläsandet när kassörskan är klar. Men det är också omständigare och mer tidskrävande än på det gamla sättet.

Dabitch sa...

Dom tar pengarna direkt från säljaren. Om någon skimmat ditt kort och köpt - till exempel - en SJ-biljett via automat på T-centralen och åkt första klass geonom landet så är det inte du som förlorar pengarna utan SJ's redan "sålda" och redan bokförda summa pengar blir mystiskt uttagna från SJ's konto av Euroline och så får SJ också snigenpost om vad som har skett och ett formulär att fylla i om de tror att det var ett misstag.

Det ar därför jag var tvungen att höja priset på reklamfilmsuppgraderingar - Euroline tar bara tillbaks pengarna närsomhelst, en vecka eller en månad senare. Användare (nu borde jag inte säga detta in public kanske) kan alltså köpa upp sig en månad och anäla en månad senare att de inte gjort köpet. Jag torskar slanten, användaren fick sin månad film i alla fall.

Ulrika Good sa...

Dabitch: Är det så det går till, alltså. Banken garderar sig från alla håll och kanter med andra ord.

Anonym sa...

Chip ja... när man bara drar kortet behåller man ju liksom kontrollen, har koll.

När man ska stoppa in kortet med chipet släpper man kontrollen.

I fredags lämnade jag mitt kort i läsaren på ett Systembolag i centrala Sthlm, sen när jag skulle handla lite fredagsmys i annan butik, blev det lätt panik när jag saknade "det vanliga kortet"

(som tur var, var personalen av den vakna ärliga typen och tog hand om kortet åt mig)