tisdag 21 oktober 2008

ICA:s eget FRA

ICA har kartlagt familjen Goods köpvanor och kommit fram till att vi ska lockas med rabatter på saker vi brukar köpa, som äppeljuice, te, sallad och... frityrolja?!

Jag förstår att ICA tänker att vi ska bli trogna kunder och handla våra favoritvaror (även om de verkar ha en rätt tveksam ranking av de saker vi köper mest av) hos just dom.
Men, det är några saker jag inte kan låta bli att reflektera över när det gäller ICA:s tankegång.
Förutom att folk inte alls verkar gilla att bli kartlagda (den uppmärksamme ICA-handlaren kanske hört talas om FRA-debatten?) innebär det här att jag nu får rabatt på varor som jag skulle köpt i vilket fall som helst.
Med andra ord skänker dom bort 20% av vinsten på en säker kassako.
För det andra är det här skit för alla leveratörer som vill att ICA-kunderna ska pröva deras nyheter. Med den nya FRA-rabatten cementerar man ju bara invanda konsumtionsmönster och främjar att det gamla vanliga hamnar i kundkorgen.
Jag tror att det här kan bli en het potatis framöver.
Vänta nu, potatis... King Edvard. Det köper jag betydligt oftare än frityrolja, varför får jag inte rabatt på det istället?

, , , ,

16 kommentarer:

Anonym sa...

Jag var inne på samma sak själv - varför fick jag inte rabatt på ostbågar?

Personligen struntar jag i att de kartlägger mig, det rör mig inte i ryggen, men då får de åtminstone ge mig rabatt på rätt saker.

Ulrika Good sa...

Ostbågar! Så klart. Det är ju det vi skulle fått rabatt på. Men då hade väl hela ICA:s vinst gått åt skogen.
Jag är inte heller upprörd över kartläggningen, men jag tror det är många som inte kommer att gilla det.

Anonym sa...

Jag tror lite det är en generationsfråga. Många äldre kan nog tycka att det blir lite "storebror ser dig" över en sådan här grej. Jag(28 år) hade inte haft något emot att få hem ett utskick med relevanta rabatter. Tyvärr så verkar dom inte ha lyckats med relevansen i denna fråga. Vår Planner fick t.ex. shampoorabatt hem till sig. Det är bara det att han kör med samma frisyr som Aschberg...

Någon som verkligen borde göra samma sak som ICA är Åhléns. Deras klubbkort kan vara riktigt bra, men ofta kan det vara irriterande att som kille få hem rabatter på smink.

Anonym sa...

Sedan tror jag inte det är Ica som bjuder på rabatten säkerligen klämmer de leverantörerna på denna. Men jag håller med fg talare om buggen i deras system då man får rabatt på varor ur en kategori som man aldrig köpt på Ica. Denna tanke är annars grym tycker jag, tänk bara så mycket irrelevant skräperbjudande man skulle kunna slippa. I förlängningen vill jag ha rabattkupongerna som ett mms i mobilen så jag slipper glömma kupongerna varje gång.

Nemo sa...

Jag blir liiite avundsjuk. Jag har ingen relation till ICA - däremot till Coop. Jag får nästan bara kuponger och extrapris på skitgrejer som jag aldrig (nåja, nästan aldrig) köper. Fantabubbel. Chips. Konstig glass.Torskpanetter och kycklinglever. Sen att tok-Morgan står och flinar i kassan, det får jag ta.

Din ICA-handlare har haft järnkoll på vad du handlat redan sedan den dan du drog ICA-kortet första gången. Nu lönas nu.

Iofs - om 1984-känslan blir alltför besvärlig, kanske man kan be snällt om att slippa utskick. Eller bara betala med pengar eller en check.

När skrev du ut en check senast?

Dammråttan sa...

Säger som anjo. Var tusan är ostbågarna? De var rätt usla på det där med "brukar" så min teori är att det är slumpvis av vad man någon gång köpt. Köpte tex smördegsplattor en gång förra vintern. Känns inte riktigt som "brukar". Idén var kanske god, men jag tror som du, att en del kan känna sig övervakade. Att de faktiskt har koll på vad jag köper och behåller den kunskapen. Dessutom har de stavat min mans namn fel, så det personliga tonläget försvann rätt snabbt ;)

Anonym sa...

Klart det är leverantörerna som finansierar rabatterna. Men om man bortser ifrån all teknik och vem som betalar vad, återstår ändå en så kallad het potatis.

Att tro att man har koll på sina kunder genom att mata in historik och spotta ut erbjudanden baserade på dessa var intressant på 1900-talet. Kan funka för en del, men inte för de aktiva. De vill bli överraskade.

Jag tillhör gåsleverätarna på mitt ICA ;) och fick en glad överraskning i våras då handlar'n bjöd in till rundvandring hos den lokala örtodlaren, med efterföljande mat och vin.

Självklart har jag finansierat ”bjudningen” men för mig var det upplevda värdet stort och mitt förtroende för handlar'n stärktes ytterligare. På samma sätt som fusk med köttfärs kan få förtroendet att gå upp i rök på en sekund.

Vi som jobbar med one-to-one-marknadsföring ser dagligen exempel på resultatet av teknik- och systembaserad kunskap där påhittighet och mjuka värden lyser med sin frånvaro.

Ett exempel är det som Kontaktmannen fläkte ut på sin blogg för ett tag sedan. Där trodde man att man var hemma genom att använda mottagarens förnamn, stort och fult printat på framsidan, följt av en handfull erbjudanden man trodde skulle passa.

Magplask kallar jag det för.

Anonym sa...

Det vetesjutton hur jag hamnade här egentligen, men nu har jag kollat runt lite och gillar. Återkommer!

Anonym sa...

Dom har aldrig fattat "buttlerismen".
Dvs ett agerande precis som en klassisk brittisk buttler som styr och ställer MEN låter "my lord" tro att allt är dennes egna lysande idéer (så buttlern kan säga "but offcourse, my lord", jaduvet...)

Eller är det bara jag som gillar att få den lilla känslan av att jag kommit på något själv?

Anonym sa...

ICA inte ensamt om att samla info om köpvanor...
Coop, H&M, Lindex, Stadium och alla där man reggar sitt medlemsskap i samband vid köp har information om inköpsvanor.

Från företagets synpunkt är det en guldgruva att ha verkligt data om vad konsumenterna handlar i olika områden etc. m.m. och på så sätt optimera försäljning/vinst. Det är inte av idella skäl som de har dessa medlems"klubbar"...

Bearbening av informationsdata är av stort intresse nu när data är elektroniskt och verktygen finns... så Storebror kommer att växa sig ännu större. Speciellt inom den kommerciella sektorn... och där bör man nog iakta en viss oro eftersom det är pengarna som styr.


en som vet \A

Abbes pappa sa...

Lustigt det där. Vi är stamkunder på Lindor Lindt Chokladkulor enligt ICA. Mig veterligen har vi bara köpte dem en enda gång. Däremot går det ju en hel del välling och popcorn. Men det låtsas de inte om.

Ulrika Good sa...

En som vet: Butikskedjorna som samlat in information om sina kunder har "lovat" att inte använda den. ICA är först att göra den här typen av individanpassade rabatter. Det är det som gör det lite extra... speciellt.

Och det ligger nåt i det Hasse säger, att man gärna vill känna att man själv styr och kommer på saker och ting.

Anonym sa...

ICA får gärna kartlägga mina vanor så jag får rabatt på de varor jag faktiskt köper.

Gillar din blogg, kommer absolut tillbaka!

Ulrika Good sa...

Hej, och välkommen, Kotte! Jag har absolut inget emot rabatter, kartlagd eller ej, men jag tror att det hade varit smartare ur ICA:s synvikel att göra som Amazon och många skiv- och bokaffärer: "Eftersom du gillar det här, så borde du prova det här."

Anonym sa...

Håller helt med Kotte!
Jag har undrat i åratal varför inte Coop eller ICA kunnat få tummen ur och få till något sånt här. Hellre 20% på varor som faktiskt kan vara av intresse för mig (eftersom jag redan köpt dem åtminstone en gång) än en massa junk jag är helt ointresserad av. Och dessutom: man slipper ju kuponger! Allt är förladdat på kortet!
Däremot säger min mor (som varit med i försöket i Östergötland) att det tyvärr är ganska låg omsättning på listan över produkter som rabatteras. Vissa saker hon köper väldigt ofta dyker aldrig upp. Men det har väl att göra med vilka leverantörer som är villiga att ge rabatter...
Heja ICA! Inte en dag för tidigt! :-)

Anonym sa...

Överraskad blev jag faktiskt redan nu känner jag ;)
Vi är ett rätt stort hushåll (7 pers), så mindre överraskning och mer bra rabatter på storpack för mig tack. Skulle varken ha tid eller lust att prova mesost med räksmak bara för att jag brukar köpa ost och faktaböcker om getter och räkor.