måndag 27 oktober 2008

Silly me!

Idag gjorde jag något riktigt dumt.
Jag hade fått en relik från dåtiden, en bankgiroutbetalningsblankett (visst hatar man när man får en utbetalning via en sådan?).
Därför gick jag, för ovanlighetens skull, till banken.
Den bank som ligger närmast jobbet råkar vara Nordea, så därför var det detta kontor jag besökte.
Men, dum som jag var, så gick jag dit tio över tre (för numera har dom ju öppet som normala etablissemang).
Och tänkte att jag skulle få ut mina pengar.
Silly me, vad trodde jag egentligen?!
"Nej, vi har inga kontanter efter klockan tre" fick jag till svar, där jag stod med min slokande blankett i handen.
Och hakan i ankelhöjd.

Därför fick jag istället lomma iväg till Handelsbanken och ljuga i kassan när bankmannen spände ögonen i mig och frågade: "Är du kund här?".
När jag dessutom hade mage att vilja växla en del av summan till euro, vaggade han på huvudet några gånger fram och tillbaka, smackade lätt och undslapp med en suck: "För den här gången, då." innan han försvann in i det, uppenbart mycket avlägset belägna eurobankvalvet, för att komma tillbaka fem minuter senare med hundra euro i handen.
Och då betalade jag ändå trettio kronor i växlingsavgift.

Vad är det med banker och pengar?
Jag trodde i min enfald att det var det vi hade dom till.
Förutom att vi langar upp miljarders triljoner till dom när det är bankkris, förstås.

Det skulle vara väldigt intressant att höra någon från Nordea förklara den fullkomligt horribelt löjeväckande policyn: Inga kontanter efter klockan tre.
Har vi någon som jobbar på Nordea här i salen?
I så fall kan väl du berätta om ni möjligen kallat in Killinggänget eller Monty Python i styrelsen för att lätta upp den trista banktillvaron med ironiska eller slapstickartade regler.
Eller hur tänkte ni egentligen?
Finns det någon annan verksamhet som hade kunnat bete sig på det viset?
En bokhandlare som plockade bort alla böcker efter ett visst klockslag, men fortsatte att ha öppet?
Knappast.
Men det som är absurt i det ordinarie näringslivet är uppenbarligen helt okey i bankvärlden.

UPDATE Här hittade jag en del om saken. Jag ser ingenting om vare sig Killinggänget eller Monty Python, men där står bland annat att man i bankvärlden anser att det är "kvällsöppet" när man inte bommar igen lagom till trefikat.
Men Arne, med den smidiga titeln klubbordförande i Finansförbundet, Nordea Regionbank Västsverige är skeptiskt till det nymodiga tilltaget. Han visar ett pösmagat förakt för dom där störande elementen som kallas kunder när han säger:

- Vi har ifrågasatt skälen till förändring – är det verkligen så att kunderna kräver en större tillgänglighet, eller skapar vi ett behov hos kunderna? Kunderna har ju redan en längre tid bland annat haft möjlighet att boka rådgivning, även sedan bankkontoren i övrigt har stängt.


Nä, Arne, kunder ska hållas kort. Annars blir dom bara slappa och bortskämda med skapade behov som att behöva lösa in blanketter fast klockan passerat tre.

, , , , , , , ,

15 kommentarer:

Walter Naeslund sa...

Visst, men än värre är det med en av bolagsverkets sajter som har öppettider. Sen när har sajter öppettider? Har de ett gäng oompaloompier med kollektivavtal som springer och gör sökningarna åt mig manuellt kanske? Eller hur hänger det ihop. Nej du Silly You, banktiderna är ingenting i sammanhanget.

Ulrika Good sa...

Jag håller med dig, Walter, om att sajter med öppettider är kolossalt korkat. Båda dessa beslut måste vara ett resultat av dumskallarnas sammansvärjning.

Dammråttan sa...

Fattar du väl att efter klockan tre så slutar bankrånarna sina vanliga jobb och söker sig istället till bankerna för sin eftermiddagstjänst. Mycket svårare att få tag i poliser så dags också. Banker är väl f.ö inte alls till för pengar numera. VAR fick du det ifrån? Själv fick jag gå på Pressbyrån sist jag skulle lösa in nåt dylikt (skojar inte).
Ingen aning om anledningen till "icke-kontanttider" faktiskt. Men håller med om att söktjänst på internet med öppettider är ännu mer korkat, om det inte är folks som ska svara på frågor då, men det fattar jag det som att det inte var.

Anonym sa...

Vad lustigt, men min vackrare hälft var på banken idag med en massa småslantar som vi sparar till en Italiensk Vinthund.
Stort familjeprojekt, minsann.
På Nordea fick hon inte (!) och på Swedbank skulle de ha 100 spänn, så hon och de storögda prinsessorna sket helt enkelt i det.
"Hur tänker dom", frågade hon när hon kom hem.
"Tänker dom?", svarade hennes cyniske man ...

Nemo sa...

En gång i tiden... 1994, tror jag. Så startade Skandia sin bankverksamhet. Blod är tjockare än vatten hette det i internreklamen och vi anställda fick 0,5% högre räntesats än menigheten.

Nåväl, vid introduktionen stod dir Lenkel och berätade att Telefonbank...det var grejer det. Minsannemig... och så fanns det visst nåt som hette Intöörnätt...eller nåt. det skulle nog bli bra.

Affärsidén var att med ETT enda bankkontor (vilket man MÅSTE ha för att få bedriva bankverksamhet, så skulle kostnaderna hållas nere och räntan hög.

DÅ "kostade" varje bankbesökare 500:-. Ebberöds bank att låta fru Agda Bäverberg komma inrullande med sin Dramaten och plocka ut en korsordsvinst på 50:-.

vart vill jag då komma med den här kommentaren? Vet inte. Förmodligen vill jag säga att bankerna i tysthet försöker mota bort alla mänskor från sina fina kontor, såvda dom inte förser dom med MYCKET pengar i form av pensionsplaceringar, huslån eller annat som ger deg i kavajfickan.

Den där Krösus Sork (Arne) som du skrev om. Otäck typ...

Linda Lindstedt sa...

Ja hujeda mej...bankerna fortsätter att förvåna gång på gång.
Kolla in Nordeas största webbsatsning någonsin, givetvis vänder de sig till ungdomar. Jag skäms över att vara kund där och för att när jag säger att jag jobbar med reklam kan någon säga jaha, typ som den där Nordeagrejen då eller? Så dåligt.

www.nordea.se/checkin

Anonym sa...

Jag undrar hur det kommer att fungera när Svensk Kass(a)service lägger ner? Bankerna ska då ta över den verksamheten. Det kommer nog inte att fungera alls, misstänker jag.

Anonym sa...

Skulle SÄTTA IN pengar på nordea igår, fick kalla handen. Fick inte! Sånt får man inte göra om man inte har kvitto på var man fått dem ifrån..

Pseudonaja sa...

Bankkontor är nästan lika läskiga att besöka som tandläkaren.
Dels så är köerna alltid låååånga eftersom de före i kön är dom som av någon anledning inte kör bank via internet, som t.ex. äldre människor och invandrare. Inget ont om vare sig gamlingar eller nysvenskar, men deras ärenden tenderar att dra ut på tiden.

Sedan är ju bemötandet värre än vid en östtysk gränspostering innan murens fall. Man skulle kunna tänka sig att tanken bakom det är just att folk ska sköta sina pengar via internetbanken, men servicenivån var ju lika låg även innan internet slog igenom.

Anonym sa...

Anonym: det där har jag svårt att tro på.

lord Fredruk sa...

Banken är ingen kompis.
Det är ett nödvändigt ont få medborgare känner någon större lust till. Det är därför vi så skadeglatt gottar oss när de går omkull.

En vän till mig flyttade nyss från England till Sverige. Hon hade just sålt sitt hus ville öppna ett konto hos Swedbank för pengarna hon fick över. Det fick hon inte p g a att hon saknade fast inkomst. Hon fick alltså inte ens låna ut pengar till banken utan att kunna garantera sin inkomst.
Jag skäms över att jag har lånen hos samma bank.

Men ändå älskar jag storbankerna. De har sämre karma än reklambyråer. Känns skönt att någon hjälper till att dra lasset. Alla medarbetare är inräknade. Kärringen i kassan är nödvändigtvis inte bättre än direktören. De är alla kuggar i samma vidriga system.

The Girls Of Florida sa...

Usch. Får ångest bara av att tänka på det. När jag fick min digipass bestämde jag mig för att bojkotta bankkontor. Det har fungerat hyfsat bra faktiskt.

Anonym sa...

Jag förundras mest över hur det kan ta flera bankdagar att göra en elektronisk överföring från en bank till en annan. Även om jag hade köpt en postväxel och sprungit med den från SEB till SHB hade det ju gått på högst en timma...Jag förstår ingenting (antagligen systematisk räntestöld - men hur motiverar man detta från banken?)

/Monica

Ulrika Good sa...

Tack för alla sköna inspel på min kontantupplevelse.
Det finns uppenbarligen mycket att hämta i den grumliga bankbrunnen.

Anonym sa...

hasse: du får verkligen tro var du vill. Men så var det. Över en viss summa krävs detta.