måndag 6 oktober 2008

Inlindiska

Mattias skriver om uttrycken Jag kan tycka... och Jag kan känna...
Han tycker det är värsta sortens inlindade försiktighet.
Jag har nog inte tänkt på det riktigt förut, men han har helt rätt om den inlindade försiktigheten.
Däremot är jag inte helt säker på att den ibland kan vara på sin plats. (Jag kan tycka att den ibland kan vara på sin plats...)
När man exempelvis ska utvärdera någon annans reklambaby gäller det att vara sakligt, men ändå tassa försiktigt för att inte bli plump och sårande.
Och då kan dom inlindade orden komma väl till pass.
Den mest inlindade mening jag kan komma på (jag har säkert använt något liknande någon gång) är:
Jag vet inte, men någonstans kan jag faktiskt tycka att det tangerar lite töntvarning ändå.
Inlindiska för: Jag tycker det är töntigt, men vågar inte säga det rakt ut.
Kan du komma på en inlindisk mening som spöar min?

, , ,

14 kommentarer:

Nemo sa...

"Intressant..."

säger allt och inget på samma gång. Tar inte ställning för eller emot..fast det beror på förstås.

En "intresting person" i USA är en knäppgök...eller

medan "Ein intresantes person" i Duskland är någon du vill veta mer om.

Generellt kan jag tycka (he-he) att begreppet "man" eller "vi" istället för "jag" är att höja sin förminskningspotential.
Förvånande att Zlatan och andra dubbel-egon konsekvent benämner sig som "man"...

Ulrika Good sa...

Nemo: Det var en... intressant ståndpunkt du förde fram. ;-)

Och det där med "man", det är intressant (jo, faktiskt) att studera människor som ska berätta saker som är alltför personligt eller jobbigt nära. Dom tar nästan alltid till "man". Vilket kan vara förståeligt ibland.
Kan jag tycka.

The Girls Of Florida sa...

Att säga ".....hmmmmm.....jag är inte säker på att jag greppat det hela...hmmm...vad är själva grejen?" är ett svammligt sätt att säga "det här är helt värdelöst som ingan kommer att fatta eller orka bry sig om".
Tycker jag. Känner jag. Anser jag.

Anonym sa...

Kan kanske förstå att vissa retar sig på detta uttryckssätt, men jag kan ändå någonstans kanske ändå känna - till syvende och sidst - att det handlar om social kompetens. Man vill ju att alla ska må bra.
Eller?
Jag kanske har fel. Vad tycker ni? Ni kanske tycker precis tvärtom, och det har jag fullt förståelse för.
Såklart.
:D

Anonym sa...

"Han är intressant", tycker jag är ganska fin.

Anonym sa...

Och det har ni ju redan tagit upp. Jaja...

Dammråttan sa...

"Jag tror jag skulle vilja..." och "Om vi skulle ta lite..." Den första kan jag tillexempel applicera på försynta svägerskan i helgen, när hon ville ha bedövning. Efter ett tag släppte doch inlindningen och blev ett "JAG SKA HA NU!!" Det sista har jag insett att jag säger, eftersom min snart treåriga dotter är som ett karbonpapper och säger det mest hela tiden. Kan ju ta rent löjliga vändningar i bland, det där med "lite".

Anonym sa...

Stellan: visst är det till viss del fråga om social kompetens, men också om en överdriven vilja att alltid vara till lags. Det är ju inte säkert att folk alltid mår bäst av att få saker och till presenterade för sig väl inlindade, för att sedan kanske bryskt vakna upp till verkligheten.

Anonym sa...

Nej.

Anonym sa...

Inlindningen får väl vägas mot konsekvenserna av vad ma... ups, du vill säga.

Fast i grund och botten tror jag bla att inlindningen finns för att vi inte använder vårt kroppspråk tillräckligt tydligt.
Om jag och du jobbade ihop, Ulrika, och jag visar dig en text som du inte tycker håller måttet kan du ju linda in svaret, ELLER...
Ställa dig jämte mig, lägga handen på axeln och säga vad du egentligen tycker om texten.

Förlåt för naivt exempel men hårda sanningar behöver inte bara levereras med knölpåk.

Ulrika Good sa...

Ju mer jag tänker på det finns det verkligen tillfällen när det ska lindas in. Det är nog en dos social kompetens och en dos fingertoppskänsla som avgör hur man för fram kritig utan att bli en bulldozer som sårar till höger och vänster.
Mesigt blir det när man tycker något är bra, men alla andra tycker det är dåligt, och man börjar vira in sitt tyckande i "någonstans kan jag ändå tycka att det finns något lite bra...".

Anonym sa...

När man jobbar med barn får man lära sig följande:
Fokusera på det som är bra, vill man förändra något som är sämre formuleras detta som ett förslag.

Ex. Jag tycker verkligen om färgerna som du valt på dina kläder idag, de skulle göra sig ännu bättre om du valde att byta till de svarta jeansen istället för de vita.

Detta är ett sätt att linda in det utan att såra eller köra över.

Matte

Anonym sa...

Vi hade ett möte med en kund för ett tag sedan som på inlindiska sade: "men om jag utmanar er, vad är det som är det nya i ert förslag..." istället för att säga : "allvarligt talat, ert koncept håller inte".

Fin inlindiska och ordet "utmaning" är numera ett favorituttryck i vår projektgrupp :-)

ps. Och vi fick till slut ordning på konceptet efter den fina utmaningen från kunden.

Anonym sa...

"Hårda sanningar serveras bäst på försoningens fat", sa någon klok själ...