fredag 2 maj 2008

Det finaste jag hittat på länge

Något av det svåraste jag vet är att få till smarta/insiktsfulla/kloka/roliga svar till olika enkäter.
På frågan om Det allra finaste du vet skulle vara otroligt nöjd om jag hade skrivit något som var hälften så bra som det här:
"hanna, skrivmaskinsbrev, tage danielsson och hans frisyr, överraskningar, spinnande katter, fräknar, solrosor, kafferep, modiga människor, att sova under himlen,
kärlek i alla former naturligtvis,
Cigarrlådor, filmögonblick, hela världen!, att promenera barfota, att vakna till fågelkvitter, när folk pillar i mitt hår, farbröder från tjugo år till hundra år, konsertmagi, fina små vardagssaker som att hitta ett fönster med massa solrosor i på hemvägen eller att någon köpt lakritskatter till mej eller ringer upp utan anledning. Att prata när man kan prata utan att det fastnar nånstans. Maj, jordgubbsland, mänsklighet, långa kramar, Montmartre, Tove Jansson, smittande skratt, björkskog, dikter. Människor som dansar som om inget annat än dansen just då fanns. knän - alla hatar dem men jag tycker att knän är jättevackra. vårfjärilar. Och bäcken där jag bor, när den börjar forsa fortare och gladare och omringas av vitsippor och tussilagos. Nybakat bröd. Och djur! jag är väldigt djurkär fast det märks inte så ofta, bara om jag råkar krocka med nån kanin eller giraff eller delfin. Då blir jag dödskär. åå. kan aldrig slita mej. älskar alla djur! utom hajar som jag är livrädd för.
Att höra magiska rader i låtar som man missat tidigare och bli lite förundrad och spara dem.
tv4:as hjältegala. havet. Jonas gardell (ink. shower, böcker, dikter, tycken, tv-program, filmer och Mark Levengood).
Det är så jag säjer det (låten). I en annan del av Köping. När det är sommarnatt och mamma kommer på att vi borde åka till Alnö och speja efter spännande djur och dricka varm choklad på någon äng. Tak med utsikt att bendingla ifrån. 23:e december. När pappa ger mej tio rosa kryapåsej-rosor. Sepiafoton."

Det är skrivet av Mymlans trettonåriga dotter Björk/Bump. Herregud, vad ska det bli av en så begåvad flicka?

3 kommentarer:

Anonym sa...

Jag kommer somnna med världens största leende på läpparna inatt.

Anonym sa...

Ur barnamun´härstammar lyriken-orden som bildar poesin i tillvaron och med samma lätthet´som en porlande vårbäck!MVH Gladiatan

Anonym sa...

Tretton år!
Det känns som hon levt i hundra år för att blicka bak så klokt och känsligt.