lördag 10 maj 2008

Filter väcker gamla reklambyråminnen

Denna underbart soliga och varma dag har jag spenderat i en solstol på vår altan, läsandes olika tidningar.
Framförallt har jag (äntligen) läst första numret av Filter.
Först läste jag en fantastisk artikel om Håkan Thörnström som driver Göteborgs kanske bästa krog, Thörnströms kök. Denna restaurang har en liten, men inte helt obetydlig roll i GOSS historia; det var ett jobb för Thörnströms som var GOSS allra första Guldäggsnominering, samma år som byrån startades, –96.
Att restaurangen blev kund på byrån berodde på att Håkan och Abbes pappa var gamla kompisar som (bland annat) dansat balett tillsammans.

Sedan läste jag en annan fascinerande artikel som också väckte gamla reklambyråminnen. Den handlade om Acnes egensinnige grundare och tidigare frontfigur, Jesper Kouthoofd.
I början av nittiotalet jobbade både Johan och jag på Ted Bates i Göteborg. Så även två unga, smala killar med mörkt, halvlångt hår som slavade som ateljéassistenter.
Den ena av dem var Jesper Kouthoofd.
Den andra kommer jag inte ihåg vad han hette.
Jag lärde tyvärr aldrig känna någon av dem och dessutom hade jag problem med att se vem som var vem.

Detta var innan vi hade barn och vi bodde bara tre kvarter från jobbet, i vår första gemensamma lägenhet på Plantagegatan i Linnéstaden. Det var liksom ingen idé att gå hem på eftermiddagarna, utan när jobbet var klart stannade förvandlades jobbet till en ungdomsgård där några av oss stannade kvar och spelade olika dataspel. Detta var verkligen i dataålderns bebistid och spelen ter sig idag som helt skrattretande simpla, men samtidigt gav de mig de största spelupplevelser jag haft.
Jag inbillar mig fortfarande att Shadowgate och Uninivited, som två av spelen hette, var fantastiskt smarta och genomtänkta. Även om grafiken var på streckgubbenivå.
Men det var inte det jag skulle berätta, utan om att en av dessa mörkhåriga unga killar var grym på Uninvited och brukade ge mig tips.
Det var förmodligen Jesper Kouthoofd.
Hursomhelst, en dag hade jag ett problem med någon extra trixig uppgift i spelet och gick fram till den av dem som var spelexpert och frågade:
"Men du, när jag har gått in i växthuset och vattnat blommorna, ska jag gå tillbaka in i slottet igen, eller hur ska jag bära mig åt för att få fram nyckeln?"
Bara för att mitt i meningen komma på att det är fel långhårskille jag står och pratar med.


PS. Här kan du läsa en del av artikeln. (Jag lovar, du kommer vilja läsa hela när du är klar.)

Andra bloggar om , , , ,

2 kommentarer:

Anonym sa...

Ted Bates... Då måste du ha jobbat med Ann van. Eller?

Ulrika Good sa...

Nej, hon slutade innan jag började. Men det är ett namn som dykt upp många gånger i olika sammanhang.