fredag 14 november 2008

Upprop ur kloakbrunnen.

Igår skrev statsvetaren Bo Rothstein en debattartikel i GP där han liknade sin inblick i bloggosfären vid att öppna locket på en kloakbrunn.
Det vi bloggare ägnar oss åt är:
A. Osorterade trivialiteter.
B. Okvädningsord.
C. Rasistiska stämplingar.
I skuldfrågan vill jag påstå att jag är:
A. Definitivt skyldig.
B. Ge mig en könskonserverande YES-annons, så.
C. Oskyldigt anklagad.
Dessutom börjar det kännas väldigt tröttsamt med den typen av svepande och generaliserande fördömanden som Rothstein ägnar sig åt när han klumpar ihop alla bloggare till en enda stor dumskallesammansvärjning.
Att beskriva hela tidningsvärlden som en samling kändiskåta, perversa porrpajasar efter att ha läst Aktuell Rapport och Veckans Nu känns ungefär lika relevant som Rothsteins omdömen om bloggosfären.
Mymlan, som också känner sig oskyldigt dömd på punkt C, vill bevisa för Rothstein att bloggosfären inte består av en samling rasister och antisemitister, har därför startat ett upprop.
Häng på du också, om du vill försvara bloggarnas heder och samtidigt slå ett slag för antirasismen.
Det enda du behöver göra är att skriva om saken och tagga inlägget som "antirasism".

(Här kan du läsa Same same but different kommentarer till Rothsteins artikel. Och här Kontaktmannens. Och här Abbes pappas. Missa heller inte Nemos kommentar i kommentarsfältet till det här inlägget.)

, , ,

11 kommentarer:

Nemo sa...

Jag får på grund av en snart tilländalupen tripp 7 år bakåt i tiden nöja mig med att stämma in här.

Igår försökte jag envist att lägga ut en kommentar till Rothsteins debattartikel genom GP:s kommentarer, men den togs bort.

Artikeln upprörde mitt vanligtvis fromma och milda sinnelag.

Det händer nästan alltid när proffstyckare som anser sig förmer än andra klarar ut hur saker förhåller sig och tror att bara för att de har mängder med skrot på axelklaffarna eller många diplom på väggen på det viset skulle vara bättre redbara och ha nån sorts gammelmansmonopol på att uttrycka sig fint på papperstidningarna debattsidor.

Ord som de ängsligt knackat ner på en FACIT Privat vid sitt stora mahoghnyskrivbord under skenet av en mässingslampa med skärm i pilsnerglasfärgat.

Hela Bo:s artikel är ju en lång visa i klagan och självömkan över att några utryckt sitt ogillande i plump och hatisk form.

Hallå, Bo!
FRA?
IPRED?
Newsmill?

Anonym sa...

Haha, klockrent Nemo! :-)

Anonym sa...

Bloggat.

Anonym sa...

Väl rutet (både Ulrika och Nemo)!

MissMythos sa...

I en demokrati har väl även dumskallar rätt att få yttra sig i en blogg och kanske även ägna sig åt monologer och i bästa fall svärja sig samman med andra som inte är professorer.
Nu talar jag främst om mig själv.
Men den där gubben verkar diskriminera dumskallar och det tycker jag inte är smart.

Go:ran sa...

Jag är lika trivial i bloggosfären som i verkliga livet.. eller om det var tvärtom... eller om ...

Anonym sa...

Ska man vara petig heter det 'okvädinsord' och en copy-writer måste väl behärska varje aspekt av svenska språket?

Ulrika Good sa...

Nemo: Tack för att du valde just min blogg att gästspela i. Underbart!

Lee: Det här skulle nästan kunna bli ett inlägg i sig. Jag förstår att du tycker det ser illa ut att jag skrivit ordet fel, men jag gick på Herr Statsvetarens stavning i originalartikeln som jag kommenterade. Det skulle jag uppenbarligen inte ha gjort, utan kollat upp stavningen på annat håll. Men det där med att "behärska varje aspekt av det svenska språket" ... Oh, boy! Jag tror inte att det skulle finnas många copywriters kvar om det var ett krav. Vi har förstås skrivandet som levebröd, och måste självklart veta vad vi håller på med, men den viktigaste uppgiften en copywriter har är att kommunicera, att ha förmågan att skriva och idéa så att folk orkar ta till sig det du vill säga. Men vi är varken språkprofessorer eller svenskalärare.
Varje dag lär man sig något nytt och idag har jag lärt mig att stava till "okvädinsord". (Fast en googling visar att det är inte så många som känner till den rätta stavingen, 2700 träffar på okvädinsord och 7700 på okvädningsord. susning.nu, t ex, stavar det okvädningsord.)

MissMythos sa...

Mja, enligt vad jag har lärt mig är båda stavningarna helt brukbara och korrekta faktiskt.

Tipsar alla språkligt intresserade och besserwissrar om boken
"Världens dåligaste språk"
Av Fredrik Lindström

:-)

Anonym sa...

Det var ju roligt att min språkpolisiära insats fick sånt gensvar. Nu har jag konsulterat SAOL och där, jämte 'okvädinsord' finns stavningen 'okvädingsord' så missmythos får ett halvt rätt =0)
Men det är ju så med språket att om tillräckligt många tillräckligt många gånger säger och skriver 'okvädningsord' så kommer det att heta det, även i SAOL.
I bloggsakfrågan har jag inte heller nu någon åsikt.

Anonym sa...

Bo Rothstein ryckte citatet Sug min kuk ur sitt sammanhang, vilket klart visade att det var illustrativt och inte direkt menat, ett stilmedel med andra ord. Bo Rothstein citerade alltså falskt och det gjorde han fullständigt medvetet. Denne man skall man inte lyssna till, för han är oseriös och hysterisk, tål inte kritik och vill därför förbjuda all kritik mot honom själv, och begagnar sig till till detta ändamål en och annan förlöpning från kritikernas sida. Vem hotar demokratin?

- Peter Ingestad, Solna