torsdag 20 januari 2011

Bibliotekstjuven, ett drama på hög nivå eller Jönssonligan möter Rain man?

Andra delen av Bibliotekstjuven (serien jag sågade här) som gick igår var inte lika bedrövlig som den första, även om Johan beskrev den träffande som Jönssonligan möter Rain man.
Det har varit märkligt tyst i media om den här svenska dramasatsningen, men igår skrev Kjell Häglund om den i en i spalt på kultursidan i GP. Hans uppfattning var att det var ett drama på hög nivå och att det orealistiska som jag, och många med mig, stört oss på var ett stilistiskt grepp. Att den är medvetet författad och regisserad via naivistiskt överdrivna tablåer och symbolscener.
När jag läser det får jag lust att på fjortismanér svara "Och?". Att det övertydliga är gjort enligt någon gammal BBC-tradition, gör den inte mer njutbar i mitt sinne. Men jag kanske har för få poäng i filmvetenskap för att ha vett på att uppskatta en tv-produktion som vårdar arvet av "en treaktarberättartradition sedan film noir-epoken".
Jag ska nog hålla mig till LadiesÖstermalm.

5 kommentarer:

Unknown sa...

Befriande att läsa denna postning. Jag blev helt nipprig när jag tittade och en god vän som arbetat på KB, där det hela utspelar sig, blev riktigt arg. En bibliotekarie har tydligen inga andra fritidsintressen än läsning, dricker på jobbet, men har aldrig ätit lagrad ost samt har nollkoll på det de förvaltar. Påläggskalvarna kan inte äta lunch utan att deklamera någon stofil. Ja, ja...

Joel Burman sa...

Har ej lyckats googla fram Kjells text känns lite konstigt att du referar till den men inte lägger en länk.

Ronald: Det är ingen dokumentär! Du kanske kan berätta för din KB kompis att det är i stort sett omöjligt att göra film utan att dra i några som helst växlar.

Sen fattar jag uppriktigt inte vad det är för vertydligheter och stilism som kritiseras? Jag tycker bibliotekstjuven är relativt lågmäld för att vara en svensk tv-serie. Har ex. sett flertalet kommentarer om det grova överspelet, något som jag inte alls tycker finns där. Inte om du jämför med vilket svenskt relations drama som helst som släpps upp på bio.

Ulrika Good sa...

Joel: Det är inte jag som är konstig, det är GP, för den finns inte på nätet. Ska se om jag kan plåta av den och åtgärda detta.

Joel Burman sa...

Ok

Joel Burman sa...

Ser fram emot ett raljant inlägg om sista avsnittet. Har hitills sett 20 minuter och det är ju markant sämre nu tyvärr eller så har jag blivit färgad av tonen bland kommentarerna härinne.