torsdag 27 mars 2008

Huset Silfvercronas gåta

När jag klickade mej runt lite hos Stationsvakt så hittade jag ett intro till en gammal teveserie från –74. Med en signaturmelodi som kan dyka upp i skallen när man minst anar det.
Min lilla barnhjärna kunde förstås inte analysera det, men den hade förmodligen något vänstervridet budskap om sviniga herremän och förtyckta torpare, som de flesta andra sjuttiotalsbarnprogram hade.
Det jag kommer ihåg av serien är att den innehöll gående genom speglar, klockor som gick baklänges, slott och allmänt mystiska saker som jag gillade.

Signaturmelodier var förresten något av min specialitet back then. Jag brukade spela in ett potpurri framför teven på min lilla kassettbandspelare och tvinga mina barnkalasgäster att ha frågesport.
Gissa vem som vann...
Jag kommer ihåg att bandet innehöll signaturmelodier från Sveriges Magasin, Raskens, Baretta, TV-nytt och... Vad kan det mer ha varit?

UPDATE Nu när jag går och nynnar på texten: "Historien om svält och förtryck och nöd. Överflödsliv. Och ond bråd död." är det ganska enkelt att se vart den politiska sjuttiotalsflaggan blåste.


Andra bloggar om: , , ,

3 kommentarer:

stationsvakt@gmail.com sa...

Jag har den på dvd. Jag köpte den enkom för att kunna ta ut signaturlåten ur den, för den fanns ingenstans på nätet.

Anonym sa...

Men vad festligt :-) Min kompis och jag (hängivna MUF:are på 70-talet för övrigt) skrev en insändare till GP som faktiskt blev publicerad. Den gick ut på att serien var rena vänsterpropaganden riktad mot oskylidga bar dessutom. Min bild av Meta Welander, som spelar en framträdande roll i serien, blev färgad för all framtid.

Anonym sa...

"oskyldiga barn" skall det vara, inget annat :-)