tisdag 18 mars 2008

Public service inehåller för mycket transfett

Jag har så smått gått och funderat på att skriva något om public service och SVT. Som tur var har det inte blivit av, för i nya numret av Café finns en artikel där världens bästa Jan Gradvall skriver allt jag någonsin tänkt om saken.
Fast klokare och miljarder gånger bättre.
Artikeln finns (ännu) inte på nätet, men han tar upp det som SVT inte behöver befatta sig med, eftersom det finns en hoper kommersiella kanaler som gladeligen skulle ta hand om.
Saker som Melodifestivalen, tv-kockar, serier och stora sportevenemang.
SVT:s tidigare argument; att man hoppas att de mer svårtuggade och fiberrika smalprogrammen ska slinka ner med hjälp av de transflottiga, bredarslade programmen, håller inte längre. Detta på grund av att begrepp som "tablå" och "kanal" snart är historia. Den som ser SVT via webben har ingen aning om vad som sänds före eller efter det man tittar på. Man blir alltså inte sittande kvar och ser Kobra bara för att det ligger placerat efter Brottskod: Försvunnen, eller eller någon annan lättsmält publikfriare.
Vad SVT borde spendera våra skattemiljarder på, uteslutande, är förstås att producera det vi inte kan se någon annanstans.

Fem argument för att skrota SVT enligt Jan:
Andra avenyn
TV-stjärnan
Så ska det låta
Robins
Packat & klart

Fem argument för att behålla SVT enligt Jan:
K Special (har inte Kellog´s hört av sig, förresten? Apropå Teflonminne och DuPont.)
Musikbyrån
Bolibompa
Mia & Klara
Allt av Mikael Marcimain

I dagarna ger dessutom tankesmedjan (detta ord som är ett ovanligt lyckat nytillskott till det svenska språket) Timbro ut en antologi om public service, där tolv skribenter (bland annat Jan Gradvall) ger sin syn på saken. Detta gör man för att skapa opinion och debatt kring den enmansutredning (!) som just nu ser över public service och hur framtiden ska se ut. Här kan du läsa om antologin och se ett videoklipp med några av skribenterna.

Andra bloggar om: , , , ,

Inga kommentarer: