måndag 16 februari 2009

Tanter behöver också goda förebilder.

Jag brukar inte läsa Tara.
Jag vet, det beror på att jag har problem med att identifiera mig med 40+-klustret.
Men idag har jag läst det senaste numret.
Jag hann bara till sidan 20 innan jag var redo att kasta hela blaskan åt pepparn (ett äkta 40+-uttryck, inte sant?).
Under vinjetten Svepet/Just nu finns en lista med rubriken Mmm... medleålders män! illustrerad med en bild av Pierce Brosnan.
Så långt inga problem. Medelålders män = fine. Pierce Brosnan = even finer.
Vad man listar är 24 skäl varför medelålders män är extra älskvärda.
Skäl nummer fem lyder: "Han tittar inte på dig som om du är ett ufo när du förklarar att du faktiskt inte kan skicka mms."
Skäl nummer elva: "Han läser riktiga tidningar, sådana som prasslar."
Skäl nummer tjugoett: "Han tror inte att omega-3 är ett nytt dataprogram."
Jag börjar skönja en linje här. En teknikfientlig sådan. Och om Tara är en tidning som talar om för oss tanter att det är något bra att kokettera med att man inte behärskar och förstår sig på modern teknik och nya medier, är det lika förkastligt som när VeckoRevyn har artiklar om bröstförstoringar eller ger hortips till fjortonåringar.
Det är möjligt att jag är alltför snabb med att dra slutsatser om en tidning jag inte brukar läsa, men det här är vad jag vill ha sagt:
En tidning som Tara har en viktig förebildsroll att fylla i den att man (det vill säga vi medelålders kvinnor) bejakar och inte vänder ryggen åt sådan teknisk utveckling som krävs för att vara med i matchen även i framtiden.
Annars lurar man läsarna in i en fatal tantfälla av värsta slag.

Fast punkten som slutgiltligen får mig att gå in i en regressionsfas är ändå nummer femton:
"Han blir inte generad när du brister i gråt, får en vallning eller börjar visa för grannarna hur Meryl Streep dansar i Mamma Mia!."
Herrregud, är det medelålders män eller döda vi pratar om?


UPDATE Här skriver Resumé att Tara vill föryngras. Inte en dag för tidigt.
, , , , ,

14 kommentarer:

Nemo sa...

Väl rutet!

I det här fallet håller jag även med Mark Levengood som sa;
- Bara för att man blir äldre, behöver man inte bli dum i huvvet och syftade då på allt ack-ack-ack och voine-voine om att inte förstå sig på nånting som uppfunnits bortom 1990

Dammråttan sa...

Hahaha! Den verkar ju riktigt rolig den tidningen. Är du säker på att det inte var ironiskt skrivet? Groteskt annars. Till och med min 64-åriga mamma skickar mms och e-mail och bloggar för den delen, så man undrar ju om vi verkligen pratar bara 40 + där. 80+ kanske, då kanske du hittar några som inte kan de senaste årens teknik.

Anonym sa...

Du är ju helt underbar! Man undrar ju till vem de där tidningarna vänder sig till!

Anonym sa...

Herregud, jag blir faktiskt rätt upprörd. Eller nej...omformulerar...riktigt förbannad!

Som 40+ har man 20-25 år kvar att jobba, och vad säger dem egentligen?

"Det gör inget att du inte följer med utvecklingen, du är ju tant. Det är ok att vara våp som inte förstår sig på. Blir du av med jobbet kan du ju alltid dra en liten dans från Mamma Mia, det muntrar nog upp". Gah!!!

Själv är jag 43 och älskar teknik. Lär mig fortfarande nya programvaror, just nu pluggar jag Flash. Har jobbat som IT-tekniker.

Jag säger som Alexandra Dahlström på Guldbaggegalan när hon blev avbruten med ett "lilla hjärtat" av Loa Falkman:
"Förminska mig inte!"

Det mest skrämmande är att det med största säkerhet har skrivits av en kvinna...

Anonym sa...

Las min favorit blogg:
Metrobloggen.se/falkman
han gor mig glad varje dag.
tror du skulle gilla den.

Lisa sa...

Det är absolut inte klokt! Vad menas? Listan verkar likna alla förbaskade skräpmejl som skickas runt - de som handlar om hur bra kvinnor (och män) ska vara. Dessa kastar man ju på studs, men Tara väljer tydligen att publicera. Oreflekterat och bakåtsträvande!

Anonym sa...

Hmm. Det verkar vara något genomgående tema att alla som läser tidningarna är yngre än den målgrupp de riktar sig till. Du är väl inte 40+?
Konstigt de tänker i alla sådana tidningar.

Exempel:
Veckorevyn, läses av unga tonåringar men riktar sig till kvinnor 20-25.
Slitz-Café läses av hormonstinna 19-åringar men annonserna i tidningen riktar sig till män med en bra inkomst i 30-årsåldern.

Tara är väl undantaget då :-)

Anonym sa...

Det allra värsta med tidningar som Tara och Amelia är att de utgår från att kvinnor har dåligt självförtroende. Jag blir rasande varenda gång!

De utgår aldrig från att män har dåligt självförtroende.

CK

Ms Spider sa...

Oaaahhhh, jag närmar mig med stormsteg, vill INTE...!!!!!!

Nemo sa...

@anonym - Tara behöver inte utgå från att män har taskigt självförtroende eller twistad självbild. Det sköter Slitz, Café och FHM så bra, så bra...

Anonym sa...

Jag har inga invändningar och jag förstår problemet. En sak som slog mig är att jag inte riktigt har klart för mig ifall det finns en motsvarande tidning för män. Om inte - saknas behovet?

Själv läser jag diverse facktidningar av alltför många slag (det är lite dyrt): om musik, sport, fordon, mat, datorer och fan vet inte vad.

Jag är extremt ointresserad av Café, men det beror mest på att de är väldigt modeinriktade. Det är inte jag.

Vad gäller Slitz så är de så in i helvete grabbiga. Då syftar jag inte på brudarna. Jag syftar på att de skriver små käcka budskap som "För män som inte bangar för att kröka" eller "För män som vet hur man hugger ved" eller något i den stilen. Nej tack. Pubertalt var ordet, sa Bull.

Övriga tidningar i den genren har jag inte ens tjuvläst inne i affärerna.

Har jag missat någon tidning? Behövs det en tidning för män runt 40 år? Eller finns det redan?

Christina sa...

Jag kan verkligen hålla med dig i tonen och punkterna som känns lite ... hmmm ... ja, fåniga ... är ett bra ord. Men jag läser listan med samma lätthet som jag förmodar att den är skriven. Som jag vill utgå från att den är skriven.
Listor likt den där ser jag i många tidningar och ofta med samma "ironiska" ton. Och jag bläddrar förbi dem om jag inte är på humör.
Om jag ska bedöma en hel tidning vill jag nog se till hela tidningen, i hela tidningen och inte "enbart" till en spalt.
Mitt intresse ligger mest hos artiklar och berättelser om andra människor, kanske jag suger åt mig något tips här eller där, ett recept eller en vink om vilka kläder jag aldrig hinner ut för att leta efter.
När jag läser Tara eller DV eller Femina eller om jag bläddrar i Vogue vet jag att jag köper en tidning för mitt eget höga nöjes skull. Där seriositet blandas med lite ironi och lite lättsamma notiser.
Men din synpunkt ska jag faktiskt framföra när jag träffar red nästa gång för jag håller med om att tonen känns lite "klapp på huvudet" om man nu inte tar listan med en nypa salt.

Ulrika Good sa...

Christina: Jag förstår också att det krävs nypor med salt varje gång man läser listor av det där slaget. Men min poäng var att just det här ämnet, för just den här målgruppen, kanske ska behandlas lite extra ... varsamt? Av förebildsanledningar.
Men det kanske finns tiotusen andra inlslag i Tara som uppväger detta som jag inte har koll på.
Jag hoppas det.

Christina sa...

Ja jag kan först hålla med dig men sedan tänker jag varför skulle just det ämnet vara känsligt? Bekräftar vi inte, genom att rya över att så här minsann ska vi väl inte tala till den här målgruppen, att det ÄR så som du skriver i ditt inlägg? Att vi i den här åldern skulle vara bakom flötet när det gäller teknik?
Jag menar att man kan skämta och driva om en sak (och lägga an en ton av ironi) e-f-t-e-r-s-o-m målgruppen inte ÄR teknikrädda. Och så är det inte vill jag hävda.

Häromdagen hade jag ca 200 pers på en av de konferenser jag arrangerar. Jag hade Thomas från SvT Gomorron som pratade om tv-spel och dataspel. Han höll sig på en väldigt basic nivå i informationen. I utvärderingen hade 7-10 st skrivit om att de inte fattade ett dugg, att de inte visste vad skillnaden var mellan tv- och dataspel (och varför hade han inte tagit upp det!) och att de verkligen inte någonsin kunde tänka sig en rimlig anledning till att barn eller ungdomar skulle spela tv-spel öht.
Vad jag vill säga är att jag tror kunskapen om teknik och teknikutv inte är bättre eller sämre i några specifika grupper som vi gärna vill dela in folk i. Kanske det handlar om huruvida jag som individ är nyfiken, intresserad eller orädd?