torsdag 30 december 2010

Botten upp!

Igår skrev Jonas Cramby ett underbart inlägg om att han ville att hans dotter skulle bli något med apor. I det beskrev han hur hans dotter skulle flytta till Afrika och hur han såg sig själv sitta i en Karen Blixenkliché på en veranda, skrivandes deckare, och dricka GT efter GT eftersom, som han säger, ”behöver kininen”.
Detta fick mig att tänka på allt vi använder som ursäkt för att få dricka alkohol. Den vanligaste är förstås att ta en whisky eller en cognac mot förkylningen. Hur är det vetenskapsmännen brukar säga? "Den roligaste huskuren som inte fungerar".
Sedan har vi sånt man tar "för magen". En snaps när man äter mycket fet mat eller en Fernet Branca för att hjälpa matsmältningen på traven. Digestives är en hel kategori med matsmältningssprit som väl framförallt fransmän verkar behöva.
Och det här med att så många trettioplussare blir "intresserade" av Single Malt-whiskys, vad är det om inte en bra anledning att ta sig en jävel lite oftare?
Om jag skulle påstå att även ett vinintresse bygger på att få en anledning att dricka vin i tid och otid skulle nog en väldigt massa kunniga och seriösa människor bli förolämpade, så det tänker jag inte göra, men det finns säkert fler bortförklaringar som används i alkoholkonsumtionssyfte. Vilka har du hört eller använt dig av? Om jag får många bra tips kanske jag ska fira med champagne?

6 kommentarer:

Unknown sa...

Solklart, känner mig träffad.

Nemo sa...

Detta är ett så bra inlägg så att du bör ta på dig hatten igen (fb-profilen)

Efter 9 1/2 års avhållsamhet kan jag inte påstå att jag köper några av de där bevekelsegrunderna - jag använde dem själv i tid och otid. Alltid för att uppnå ett syfte. Att bli lite go i hövvet.

Ju mer vi kallar saker vid dess rätta namn ju mindre konstigt blir det med alkohol - som givetvis skall få förekomma efter vars och ens förstånd...

Andreas Wennborg sa...

Dricker alkohol utav två anledningar; för att det är gott eller för effekten. Den senare gäller i princip bara snaps. Men någon "ursäkt" behöver jag inte. Behöver man det kanske det är dags att fundera på sitt drickande.

Angående champagne lär ju Madame Clicquot, fö en den första moderna affärskvinnan, ha sagt: Man dricker champagne när man är glad eller ledsen eller kär eller ensam. Det är bra tillfällen (ursäkter) att dricka denna fantastiska dryck!

Anonym sa...

Hej,

Nu kan man rösta på din blogg i "Blog of the Year 2010" på facebook.

Lycka till!

Anonym sa...

Hej,

Nu kan man rösta på din blogg i "Blog of the Year 2010" på facebook.

Lycka till!

Fredrik - ordflod.axnet.nu sa...

Som förkyld är en god single malt eller en förenklad rom-toddy (krossa ett par lime med mörkt socker häll på en god mörk rom och fyll upp med kokande vatten) aldrig fel. Inte fan hjälper det mot förkylningen, men det blir betydligt roligare att vara sjuk ;-)