måndag 27 december 2010

Ian Hammar tar den såsiga journalistiken till helt nya höjder

En gång visade mig Johan en uppsats som han skrivit när han var kanske nio år. Den handlade om när han varit i Finland och allt han skrev var siffer- och redovisningsrelaterat. Hur lång båten var, hur många passagerare den tog, hur många abborrar han fiskade, hur mycket de vägde, hur långt det var mellan Sverige och Finland, hur länge de badade bastu, vilka flingsorter som fanns vid frukostbuffén och så vidare. Vi har fnissat mycket åt den genom åren.
I kommentarerna till inlägget om Tone Oppenstams Niclas fick jag tips om en länk till en artikel i Realtids motoravdelning som handlar om racingtävlingen som Niclas vann med sin båt Miss Turbine. Inledningen till denna artikel får mig att tänka på Johans skoluppsats, det känns som om den är skriven av en motor- och hästkraftsnördig mellanstadieelev som älskar faktauppgifter. Men sedan spårar det ur på ett sätt vars like nog aldrig skådats.
Artikelförfattaren Ian Hammar börjar beskriva besökarnas verksamheter, ända ner i såssortimentes omfattning:

Som vanligt klickar du om det är för smått.

Eller vilka förrätter du får om du beställer en "Strömma Kanal-tallrik för 185:-":

Samt länkar till utställarnas hemsidor och prisuppgifter på deras produkter (inklusive moms).

Jag kan bara tänka mig vad Ian hade kunnat åstadkomma om han ägnat sig åt att rapportera från, låt oss säga miljömötet i Köpenhamn, presidentvalet i USA eller varför inte fotbolls-VM?

2 kommentarer:

Mary X Jensen sa...

Väldigt informativ artikel. Tack!

(underhållande minst sagt, haha)

Anonym sa...

Hmmmm... Känns lite köpt?