fredag 3 december 2010

Sjörapport från min barndom.

Om du är i min ålder är det inte otroligt att du också memorerat ett och annat från Sjörapporten. Även om du aldrig är ute till havs finns det goda chanser att du nickar igenkännande åt namn som Rödkallen, Borkum Riff, Landsort, Bjuröklubb samt farvattnen utanför Jären och Lista.
Anledningen till att jag (och kanske du) som liten parvel låg och lyssnade på vindstyrkor och nederbördsprognoser var att Sjörapporten låg precis före Sommarlovsföljetongen i det forna DDR-Sverige. Och sändes det ett barnprogram någon form av etermedia så tog man del av detta program. Det gällde att hålla tillgodo. I Sommarlovsföljetongsfallet är det något jag är väldigt glad för. Jag har fantastiska minnen när jag och min kompis Charlotte tältade i trädgården, i det jättestora (och jättetunga), blå bomullstältet, och transistorlyssnade till Det blåser på månen innan vi gick in och drack vår morgonchoklad. Eller när vi hörde Bilbo i det så kallade Sommarrummet som var en del av uthuset där man kunde sova på sommaren. Och lyssna på radio.
För att inte tala om sommarmorgnar med Tordyveln flyger i skymningen, den förmodligen bästa Sommarlovsföljetongen of all times.
Vilken var din favoritsommarlovsföljetong?

13 kommentarer:

Jack sa...

"Lista"!

Anonym sa...

Jag trodde i många år att en av pratarna hette Pallas Athenus. Faktiskt. Undrade över hur i hela friden man kunde döpa ett barn till det namnet, och hur nördigt inne på grekisk mytologi man kunde vara.
(Palle Zethraeus)

PS

Ulrika Good sa...

Jack: Vad menar du? Trodde jag hade skrivit fel, men det har jag inte, va?

Pelle: Vad menar du med "pratarna"? En av skådisarna?
Jag fattar visst ingenting idag.

Anonym sa...

Ulrika, jag känner igen mig så jag gråter! Som barn lyssnade jag slaviskt på samtliga sommarlovsföljetånger och fick Sjöväderrapporten på köpet. Den har för övrigt vissa poetiska kvalitéer. Har du hört när Elin Sjökvist läser den? Hon låter salig som en pastorsfru som citerar något ur Höga Visan, tror hon går igång på den på något vis.//Moncan

Anonym sa...

Du glömde Doggers bankar!
Jag minns Bilbo som en fantastisk sommarlovsföljetång. Det sändes i allmänhet lite för tidigt på morgonen för min smak, och då, i DDR Sverige hade man väl bara en chans att lyssna.

Syster Mia

Anonym sa...

Följetong stavas med o. Gör det fysiskt ont att slå upp ord, eller?

Ulrika Good sa...

Mia: Det stämmer. Både att jag glömde klassikern Doggers Bankar och att du hellre låg och sov så dags på sommarmorgnarna :).

Anonym: Wohow, vilken trollig kommentar! Det var länge sedan. Tack för påpekandet, jag gillar faktiskt att slå upp ord, men här bommade jag totalt. Men du får ge mig att jag var konsekvent i min felstavning ;).

Anonym sa...

Åh, förlåt. Jag tvekade en bra stund innan jag skrev följetång, men tyckte inte det såg rätt ut med "o" heller. Eftersom jag själv gärna ironiserar över dålig stavning känner jag mig just nu som en polis som ertappats med fyllekörning. //Moncan

Anna sa...

Bilbo, Det blåser på månen och Min morbror trollkarlen är de jag minns bäst från min barndom. Sen lyssnade jag stolt på Resan till fridens boning 2004 eftersom min dotter var med i den.

Och å Sjörapporten! Man lyssnade och fattade att det måste vara nånting hemligt, viktigt för vuxna. Jag trodde att alla vuxna visste exakt var alla de där platserna låg.

Anna sa...

PS Till Anonym: jag slog upp ordet Följetong på Wikipedia och det gjorde bara lite ont. Tack för tipset!

Ulrika Good sa...

Moncan (förlåt, glömde dig förut): Nej jag har inte hört Elin, har inte hört Sjörapporten på decennier. Men blir lite sugen på det nu. "Västsydväst" och "Nordnordost". Sånt hör man bara i Sjörapporten. Men varför ber DU om ursäkt? För att du också stavade fel? Det var ju jag som föregick med dåligt exempel. Du har rätt, det ser inte bra ut med "o" i "-tong".
Anna: "Min morbror trollkarlen" var väldigt bra, men jag mindes inte att det var en Sommarlovsföljetong. Trodde det var någon annan radioteater.

Och förresten Palle (inte Pelle som jag skrev) nu förstår jag att du menar en av Sjörapportsuppläsarna.

Cissi H sa...

Osborn Bladini är ett namn som har bränts fast i mitt minne och som jag starkt förknippar med Sommarlovsföljetongen. Jag antar att han var producent eller liknande och nämndes alltid i slutet på programmet.

Min solklara radioföljetongsfavorit är Den hemliga trädgården! Vilken nostalgi.

Johan sa...

Elidor, det gyllene landet!