fredag 24 december 2010

Good jul!

En julaftonsmorgon för tjugo-nånting år sedan, en av de första Johan och jag firade tillsammans, gick jag upp i svinottan och kokade risgrynsgröt. Det var innan grötkorvarnas tid och som du säkert vet tar det lätt en timme att koka tomtens favoritkäk på riktigt. Vid sjutiden väckte jag Johan (man måste alltid gå upp när det är mörkt på julafton, och ha levande ljus tända överallt). Han är minst sagt morgontrött, så det var inte det enklaste att få upp honom, och när han väl satt vid frukostbordet och slevade i sig gröt tyckte jag inte att han visade tillräcklig entusiasm för mina ansträngningar.
– Hur kommer det sig att ni började med den här traditionen att äta risgrynsgröt på morgonen i er familj? frågade jag därför.
Min familj? svarade han. Jag trodde det var din familj.
Så föddes familjen Goods alldeles egna tradition att äta julgröt på julaftons morgon. Fast idag från kommer den från en plastkorv.

När vi kom hem från jobbet igår hade Frida julpyntat överallt. Så här fint var det i köksfönstret.

Och så hade hon förstås fixat en klapp till Maggan, som låg i julstrumpan. Den öppnades innan vi åt plastkorvsgröten.

I paketet låg ett fluga-och-krage-halsband som egentligen är gjort för en Chihuahua. Det är sådant man gör när man är (ganska) nybliven kattägare.

Med detta vill jag önska dig en riktigt god och härlig julafton.

1 kommentar:

Mats sa...

Annars finns det ett suveränt sätt att göra risgrynsgröt över natten. Receptet är superenkelt:
1 del ris, 2 delar vatten, 4 delar röd mjölk, en klick smör (efter behag) och 1-2 kanelstänger.

Koka upp vatten, ris, smörklick och kanelstång i en gryta eller kastrull. Låt koka tills allt vatten kokat in. Häll i mjölken och rör tills mjölken börjar koka. Ta då bort kastrullen/grytan från spisen, lägg på ett lock och vira in allt i ett stort badlakan el. likn. Ställ på en skärbräda över natten (bör stå minst 6-8 timmar).

Voila, nykokt gröt på morgonen utan att vakna i svinottan.