torsdag 2 december 2010

Istappar, nya bekantskaper och förstärkande adjektiv.

I morse var det så kallt så att det nytvättade håret omedelbart frös till istappar när jag gick ut för att hämta tidningen. Minus femton grader. Lägligt nog bjöd GP på en nyhet om att solning är mer nyttigt än farligt. Skönt, soldyrkande känns som det mest relevanta dyrkandet av alla när man är mitt inne i en tunnel av vargavinter.
På jobbet jobbade jag återigen med en kampanj med en kristen avsändare. Det har blivit flera olika sådana den senaste tiden. Även om jag inte är kristen så har det varit väldigt roligt och intressant, och det säger jag inte för att jag måste.
När det blev lunch fick jag åtnjuta en av de bästa sakerna som kommer med att hänga mycket i sociala media. Jag lunchade med någon jag aldrig skulle ha träffat om vi inte lärt känna varandra på Twitter, nämligen dn.se:s Björn Hedensjö. Det var verkligen kul att träffa honom IRL och han sa några saker som gjorde mig glad, bland annat att han tyckte att jag skulle skriva en bok.
Igår gjorde jag en annan ny bekantskap som jag tror kan utvecklas till något bra. Det var Annika Hernrot som skriver Truth and fiction. Fast vi träffades "bara" digitalt, men jag hoppas att vi kommer att ses live någon gång.
Övrigt:
- Vi åt det här till middag. Mycket gott.
- Jag messade och tipsade Frida om den här låten.
- Utanför singlar just nu perfekta snöflingor ned och skapar en julstämning som sällan skådats den tredje december i mina hoods.
- Jag har tvivlat mycket på mitt decembertema och tänkt att det här är det tristaste jag någonsin skrivit. Och jag har skrivit tonvis av trista grejer.
- Och så har jag som vanligt haft problem med förstärkande adjektiv. Det finns nästan inga användbara längre. Så här känner jag för:
Jätte- = infantilt
Väldigt = knastertorrt
Super = labilt
Sjukt = fjortisvarning
Grymt = utslitet
Tok- = 2005
Oerhört = pretto
Mycket = oklanderligt men trist
Galet = fjortis anno 2005
Otroligt = tråkig pretto
Osv.
Vilka förstärkande adjektiv tycker du fungerar oerhört galet jättebra?

10 kommentarer:

Nemo sa...

Raketkul! (passar runt nyår)

Koreamäktigt (om extensivt högmod)

Bakelitvärdigt (patinerad elegans)

Mvh Vit man i 50-årsåldern


P S Ett Fetmäktigt blogginlägg ;)

Andreas Wennborg sa...

Rackarns (fungerar på det mesta som är positivt)

Rasande (samma som ovan)

Två fina ord från ett (känns det som) fyrtiotal man inte var född i..

Anonym sa...

lysande, strålande och svin.

Anonym sa...

Är väldigt förtjust i "ohemult". "Asagobba-gott" och "bedrövligt". Jag tycker för övrigt också att du ska skriva en bok.//Moncan

Skrymta sa...

Jag röstar på ohemult och en bok. För övrigt var det tristaste du någonsin skrivit även det skapligt läsvärt.

patrik Spång sa...

Försöker undvika dem. Hittar hellre en liknelse som överraskar och ruskar om, utan att man för den sakens skull tappar läsfart.

Typ: Farbrorn var lika gammal som moraklockan han satt inuti.

Nah.

Men du fattar.

AK sa...

Klart det blir IRL-möte! Och jag säger oerhört hela tiden, men det beror mest på att jag är jättepretentiös.. :-)

Anna sa...

Jag använder helt utan hämningar oerhört, enormt, galet, lysande, fantastiskt, extremt, vansinnigt. Det enda jag tvekar inför är skönt.

Kommer att tänka på det jättegamla skämtet om den fina frun som säger strängt till sin hushållerska: Det är två ord som Maja aldrig får använda. Det ena är "flott", och det andra är "rysligt". Varpå Maja svarar: Javisst frun, och vilka är det då?

Ulrika Good sa...

Nemo: Tack för fett grymma adjektiv! Våldsamt användbara.

Andreas: Helt sinnessjukt bra ord! Tack.

Anonym: Svin- är bra. Inte bara på jul.

Moncan: Rasande sköna tips! Och tack för att du tror på mig som tilltänkt författare. Jag önskar jag gjorde detsamma. :)

Skrymta: Ohemult har en klang av Tove Jansson över sig. Och det är alltid bra. Tack för bokstöd. Skulle man kunna säga.

Patrik: Du är lika bra på att tänka som Tiger Woods är på att... spela golf.

AK: Ja! Det bestämmer vi. Och det är helt ok att vara oerhört pretto när man är så bra som du är.

Anna: Du är skönt hämningslös när det kommer till förstärkande adjektiv, det är soft! Och historien hade jag inte hört förut. Tack för den! :)

Kajsa sa...

Kul frågeställning tycker jag, det här! :-)

Ur- är ett användbart förstärkande prefix!
"Ursnyggt!"

Och ”så” funkar oxå ibland.
"Vi hade såå mysigt!"