fredag 10 december 2010

Hyllningar, hyllningar, hyllningar.

Den där bloggutmärkelsen jag fick från Truth and fiction var behäftad med några villkor:
 1. Tacka den du har mottagit priset av.
 2. Kopiera prismärket till din blogg.
 3. Berätta vilka tre författare du räknar bland dina favoriter och nämn en favoritbok per författare.
 4. Skicka priset vidare till fem mottagare som du tycker förtjänar det.
De två första har jag redan klarat av här, så då var det författarna och böckerna då. Jag får en smula dåligt samvete när det kommer till böcker för jag har alltid sett mig själv som något av en bokslukare (hur lillgammalt det än låter) men de senaste åren har jag bara läst en handfull böcker. Lyckligtvis finns det en syndabock att skylla på här, och ja, jag pekar på dig internet. Jag har helt enkelt lagt min bokläsartid på att sitta och glo framför en dator. Men det har lätt varit värt det och jag hoppas hitta tillbaka till mitt litterära jag inom kort. Därför väljer jag böcker som jag läst för länge sedan (och hoppas att jag fortfarande kan stå för rekommendationerna), som fastnat i mitt medvetande som stora läsupplevelser.
 1. Klas Östergrens Gentlemen. (Vadå? Ingen sa något om att det skulle vara ett originellt val.) Den här boken var min räddning när jag bytt till nytt gymnasium, inte hunnit få några nya kompisar än och åkte väldigt mycket buss varje dag. Jag var helt förtrollad och hade kunna åka buss dagen lång om jag bara fått läsa Gentlemen hela tiden. Sedan läste jag allt Klas Ö skrivit. Synd att han verkar vara en sådan tråkig gammal gubbe idag.
 2. Fåfängans fyrverkeri av Tom Wolfe. En underbart välskriven roman om hur en yuppie på Manhattan via en serie incidenter hamnar i total misär. Blev en usel film med Tom Hanks.
 3. Tidvattnets furste av Pat Conroy. Fjantig titel som låter som något ur Vita serien, men det är en fantastiskt bra bok som jag minns den. Som också blev en värdelös film, fast med Barbra Streisand och Nick Nolte.
Nu blev jag sugen på att läsa om dem alla tre.

Jag rekommenderar mer än gärna fem bloggar som förtjänar det, men det känns ärligt talat lite pinsamt att tvinga dem göra grejer à la kedjebrev. Så jag kommer inte ha några som helst synpunkter på om mottagarna inte har lust att kopiera in prismärket eller vill hoppa över något annat av "villkoren". Hursomhelst, bloggarna jag vill hylla är:
 1. Truth and fiction av Annika Hernroth. Det är inte en artighetsmanöver att returnera utmärkelsen, utan helt enkelt ett resultat av att Annika skriver skarpt som få om viktiga, intressanta ämnen. "Viktiga" bloggare tenderar ofta att bli tråkiga och pretto i mitt tycke, så därför är Truth and fiction en sådan strålande förebild.
 2. Manligt med Jonas Cramby. Jag kan inte nog många gånger berätta hur mycket jag gillar att läsa allt som Jonas skriver. Eller gillar, förresten det är ett alldeles för mesigt ord. Om jag inte träffat min Johan, om Jonas inte träffat sin fru och yada, yada, yada, det ena med det femtiofjärde, så hade jag nog velat gifta mig med Jonas. Så mycket uppskattar jag hans skrivkonst. Fast jag blir lite irriterad på Gud, samtidigt. Hur schyst är det att en snubbe ska kunna skriva så bra, ta så fantastiska bilder och laga sådan ultraawesome mat? Det borde räckt mer än väl med en av dessa gåvor i en och samma person.
 3. Hellobrother av Fredrik Toreskog. Eftersom Fredrik är min arbetskamrat så visste jag att han är väldigt målmedveten och driftig. Men att han skulle åstadkomma en sådan sjuhelvetes resa med sin blogg och sitt låtskrivande, det hade jag faktiskt inte kunnat ana. Han har gått från att spela sina egenskrivna låt i morgonradion, till SVT och SR, hamnat i otaliga tidningar och nu har karln gått och bokat Konserthuset i Göteborg, med spons och allt. Nu skulle det inte förvåna mig ett dugg om han kom med i Skavlan. Heja Fredrik!
 4. F.G♥OD av Frida Good. Nepotist, javisst! Men även om Frida är min dotter så tycker jag att hon på kort tid skapat en väldigt fin blogg och vill peppa henne att dela med sig av alla fina saker och tankar som bara hon kan åstadkomma.
 5. Lottens julkalender. Det kanske är gamla nyheter att puffa för Lotten, men jag är så otroligt imponerad av hur Lotten år efter år lyckas skapa en sjukt ambitiös julkalender som engagerar tonvis med människor varje dag. Det gör att jag gärna ser mellan fingrarna med att hon får mig att känna mig både korkad och obildad på kuppen.


Här är prissymbolen. Om jag ska vara gnällig är den ofattbart otydligt layoutad. Vitt på ljusrosa med ljusa reflektioner, liksom? Och formatet?

5 kommentarer:

Lotten Bergman sa...

Tssssst, "korkad och obildad". Låt mig se nu. *blädder blädder i rullorna*

Du har i år
1) gissat rätt den enda gången du gissade (ledtråd: Maggan)
2) rimmat en fyrrading.

Den korkade och obildade Ulrika Good lyckades dessutom med metern:

"Nästa gång ska jag vara en duktig flicka
Och inte i boxen med kommentarsprenumerationer klicka
Etthundratrettioförsta kommentaren på detta in-lägg
Har gjort att min inbox numera är full som ett höns-ägg."


Ska du verka korkad och obildad får du dölja dina talanger bättre!

(Nu klickar jag oförskräckt i kommentarsprenumerationersrutan.)

Ulrika Good sa...

Lotten: Jag som trodde att den där versen var det ultimata beviset på min underlägsenhet på området :).

Ulrika Good sa...

Insåg just att jag copypasteat instruktionerna utan att läsa dem så noga. Pat Conroys kanske inte är mina favoritförfattare, för jag har inte läst något mer av honom. Nick Hornby däremot, han är en favoritförfattare jag läst mycket av, och får jag välja väljer jag förstås High Fideliy. Som för övrigt blev en utsökt film.
Bara manliga författare? Hm, varför blev det så?

Anonym sa...

Nick Hornby är bra. Har du läst Anna Gavalda? Hon är en franskare vemodigare kvinnlig variant av Nick Hornby och jag rekommenderar henne varmt, inte bara för genus-balansens skull. Kul med dina tips om övriga bloggare, kanske skaffar man sig nu vips fler favoriter som kan inkräkta på ens bokläsande.//Moncan

Fredrik Toreskog sa...

Tack Ulrika! :)