tisdag 7 december 2010

Folk som dansar.

För etthundraandra året har Göteborgs Samskoleelever dansat folkdans och haft lussetåg ikväll. Eftersom Frida går i trean kommer hon inte delta i den etthundratredje dansen. Så det var sista gången vi var där
Samtliga högstadie- och gymnasieelever, förutom de i lussetåget, har folkdräkt och dansar hambo och schottis med liv och lust, vilket gör att ingen tonårstrotsar och tycker det är pinsamt. Alla verkar gå in för det helhjärtat.
Det är väldigt roligt att se 13–18-åringar som ser i det närmaste tidlösa ut, i alla fall om man räknar tidlöst inom en tidsrymd på ett par hundra år eller så. Det som avslöjar att det är 2010 och inte 1846 är att tjejerna knyter magglittret under bysten på lusselinnet, à la empirskärning, och att killarna försöker få häng på knätofsbyxorna. Och så solpudret och hårvaxet förstås.
Är det förresten inte lite modeolyckligt att det var just knäbyxorna som var inne när det bestämdes att Sveriges alla folkdräkter skulle skapas? Lite som om det hade skett när det var hett med V-jeans eller spencerkavajer. Tänk om landskapsdräkterna hade designats 1982 istället. Då hade kanske Lisebergshallen varit fylld med kids klädda i den här stylen:

Tommy Ekman ses här i Bohusdräkten och Gigi Hamilton i en från Skedevi socken.
Om de hade designats efter vad som gällde 1982, alltså.


Fast det gjorde de ju inte, så därför såg Lisa och Frida ut så här.

En suddig ögonblicksbild från Lisebergshallen.

Gott om testosteron under oxdansen.

2 kommentarer:

Anonym sa...

helt underbart att höra om stora skolans lussedans.. Det har kännts som att den traditionen försvunnit bara för att man inte går i skolan längre, men det är ju inte traditionen som försvunnit utan jag som försvunnit från traditionen. Känns som igår jag hade min folkdräkt på mig senast, i verkligheten är det 8år sedan och då avverkade jag min 10e lussedans. hej hopp vad roligt vi hade alla gånger utom en.

Vendela sa...

Jag gillar verkligen att SAM kör på detta år efter år. Härligt med min gamla skola som vågar - många andra hade säkert gett efter för nån slags idé om "utveckling"...