söndag 11 januari 2009

Riktlinjerna för träning ger förmodligen motsatt verkan

I DN idag handlar det om träning. 
Motionen som förlänger livet är rubriken. 
Så långt är allting frid och fröjd. 
Men så har man en liten ruta som handlar om nya, internationella riktlinjerna för hur man bör träna. 
Där står att det rekommenderas att man bör träna fem gånger i veckan
"Styrketräna två gånger och konditionsträna minst två och en halv timme fördelat på tre tillfällen." 
Då undrar jag vad det är för puckon som går ut med den här typen av rekommendationer.
Tveklöst är det jättenyttigt för dig att träna så mycket.
Men hur många som behöver träna känner att de har tid och lust att lägga i princip all sin fritid på motion?
Jag är övertygad om att sådana flåshurtigt präktiga guidelines istället leder till att alla som inte har möjlighet att få till fem träningspass i veckan istället skiter i hela grejen. 
Och slappar vidare som förut. 
Varför inte rekommendera total avhållsamhet från alkohol, enbart nyttig mat, aldrig stress och inga olyckliga tankar också, när ni ändå är igång? Det är ju också väldigt rekommendabelt.

Anledningen till att jag kommit dit jag kommit med mitt tränande (sprang en mil på 59 minuter och tio sekunder igår – en total utopi för ett år sedan) är att jag levt enligt principen lite är bättre än inget
Det har gjort att jag vågat närma mig träningsvärlden utan att bli ivägskrämd och tagit små, små utveklingssteg i min egen, långsamma takt. 
Hade någon kört ner de nya internationella riktlinjerna i halsen på mig som träningsnybörjare hade jag förmodligen aldrig varken sprungit ett steg eller lyft en enda vikt.

, ,

10 kommentarer:

Dammråttan sa...

Håller med till fullo!! Enda sättet att komma igång med någonting alls. Jag blir alltid lika sur när jag ser såna "tips". Det var som när maken var hos företagsläkaren och hon tyckte att han hade för stor mage (vilket han har). Det han fick med sig hem var en stenåldersdiet och orden "Det här måste du följa" Det funkar liksom inte med min man. Inte många tror jag för den delen. Nu har han i alla fall börjat cykla till jobbet. Ett litet steg i rätt riktining.

Anonym sa...

Jag håller med dig till 100%. Helt galet!

För den som inte tränar alls är en gång i veckan 100% ökning mot tidigare stillasittande.
Långsamt, lättsamt och utan krav är grejjen! Det bästa sättet är att låta det smyga in i vardagen och plötsligt står man där och säger "det är tisdag" samtidigt som man packar träningsväskan eller snörar på sig joggingskorna.
Jag har själv gått från två pass kampsport i veckan till att lura mig själv att lägga till två pass kondition och det utan att egentligen göra något annat än gå upp en timme tidigare två morgnar i veckan. Tjejen som vägrat gym går plötsligt dit med ett brett leende. Små steg är också steg. Små steg kan också jorden runt, det bara tar lite längre tid. Så det så!

För övrigt gillar jag din blogg skarpt! Frekvent besökare om än inte så frekvent kommenterare. :D

Nipe sa...

Exakt! Bättre hälften rätt än allt fel. Själv har jag i väntan på löpsäsongen börjat gå med stegräknare och har som mål 7000 steg om dagen. Kan ju tyckas lite, men jag har ju en reell chans att lyckas varje dag. Hade jag haft ett högre mål hade jag gett upp dag 3. Nu har jag lyckats 24 dagar av 26.

Nipe sa...

Förresten, Grattis till milen under timmen! Känns bra gott eller??

Ulrika Good sa...

Dammråttan: Det är mycket psykologi i det här. Fakta och måsten kommer man inte långt med om det inte säljs in på rätt sätt.

Victoria: Oj, vad bra du tränar. Och tack för att du gillar att hänga här :-).

Nipe: Som sagt, lite är bättre än inget.
Och, ja! Det kändes väldigt gött att klocka in under timmen.

Mikael sa...

Hmm, jo, fast du kan ju kombinera. Träna varannan dag är en bra idé, både för återhämtning och kontinuitet.

Till exempel en lång söndagspromenad + två vardagskvällar där du springer en kvart och kör styrka tre kvart. Till exempel. Det känns väl som en rimlig ambition, eller?

Och om du kör hårdare kondition talar de om minst 1 timme och en kvart i stället för det dubbla, bara du håller på minst tio minuter varje gång.

Men jag förstår att du gjorde din tolkning, det alternativet kanske kunde vara tydligare. Jag tyckte det var en bra artikel annars.

Anonym sa...

Detta får mig att tänka på Anna Skipper.
Matnasse och perfekt.
Hur kan hon tro att de som är med i hennes TV-program någonsin kommer att göra lasagne på aubergine och rotfruktsfärs när TV-kamerorna slocknat?!
Att hon inte lägger nivån mer realistisk.
Detta gäng kanske borde börja äta pizza 1 dag i veckan (istället för 4), dricka vatten istället för cola och ta en söndagspromenad, så hade dom rasat i vikt.
Allt är relativt...

Nemo sa...

Mikael har rätt i mycket. Nästan allt faktiskt. Artikeln sammangrötade och blandade ihop korten så jag kände mig anfådd bara av att läsa.

Om du benar ut det hela skulle en träningsvecka inte behöva innehålla mer är tre pass.

Styrketräna minst två gånger i veckan. Träna alla stora muskelgrupper, och se till att övningarna repeteras 8-12 gånger per pass.
» Konditionsträna minst 2,5 timme i veckan, om du väljer lättare träning. Väljer du mer krävande träning, krävs minst en timme och en kvart i veckan. Fördela träningen på tre dagar. Och träna minst tio minuter åt gången.


Förslag:
Ett pass på Gym med lätt uppvärmnning jogging på löpband/crosstrainer c:a 30 minuter följt av styrketräning.

Ett renodlat löppass på c:a 60 minuter

Ett pass med kombinerad interavallträning och styrketräning ute i sann armyfitnessanda. Detta pass kan vara c:a en timma då du konditionstränar hela tiden eftersom pulsen aldrig går ner under 120-130 slag/min.

Karinko sa...

Amen! Jag har också irriterat mig på såna riktlinjer. Samma sak med frukt och grönt. Hur många kg som helst per dag. Bra blogg!

Anonym sa...

Du har mitt medhåll! Sen när har pekpinnar och tvång funkat? Dödsstraff funkar inte heller.