söndag 26 december 2010

Carbonara all´arancia – din nya älsklingsrätt?

Vi firade julafton hemma hos min syster Mia och hennes man Jonas i år. En riktig familjejul med allt vad det innebär, plus fler och bättre sång- och pianoinsatser än genomsnittet. Vid ostbrickan (som vår familj alltid äter efter julklappsutdelandet och lekarna) pratade vi om kokboken Smakens magi av DN:s Bengt-Göran Kronstam, som vi alla hade, och vi (Johan och jag) utforskat alldeles för dåligt. Vi fick tips om en variant på Spaghetti Carbonara som heter Carbonara all´arancia som finns beskriven i denna kokbok. I kväll har Johan lagat den, och den var banne mig inte för sista gången. Så här lyder receptet, prova det imorgon om du är lika trött på julmat som jag är:

Ingredienser till 4 personer:
400 farfalle (fast vi använde en skruvpasta som heter Radiatori och det var kanongott)
50 g parmaskinka
100 g mortadella
1 schalottenlök (inte scharlottenlök som jag länge trodde att det hette)
1 msk smör
2 dl creme fraiche
1 apelsin
1 dl nyriven parmesanost
2 krm grovmalen svartpeppar
4 äggulor
flingsalt

Koka upp saltat vatten till pastan.
Strimla parmaskinka och mortadella. Skala och finhacka löken. Smält smöret och stek löken, utan att den tar färg, tillsammans med charkuterierna.
Blanda ner creme fraiche. Skölj apelsinen och riv av det yttersta skalet med rivjärn och blanda ner det i såsen. Låt allt sjuda på låg värme medan du kokar pastan enligt anvisningarna på paketet.
Strax innan pastan är klar blandas den rivna osten i såsen, låt den smälta under omrörning. Smaka av med svartpeppar i riklig mängd.
Blanda pastan med såsen (inte tvärtom). Servera rätten på varma tallrikar, toppad med äggula. Mal över svartpeppar, strö över flingsalt och lite riven ost.
(Vi hade lite ruccolasallad vid sidan om också, funkade väldigt bra.)
Servera tillsammans med ett gott italienska rödvin, som Barone Ricasoli eller Masi Modello.

, ,

3 kommentarer:

Mary X Jensen sa...

OK - detta testar vi idag

Anonym sa...

Javisst är det supergott! Kul att vi fick er att rota fram den kokboken!
Kram / sis

Karin sa...

Stort tack för tipset, vi lagade den igår och det var otroligt gott! Dock moddade vi receptet något, då kusinen fnös och kallade mortadella för den italienska motsvarigheten till falukorv...